Autor |
Wiadomość |
<
Szemrawisko
~
Krótki kurs got(h)owania...
|
|
Wysłany:
Śro 13:20, 22 Sie 2007
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
Kara Boska napisał: |
MUSAKA
Składniki:
- 1.5 kg niedużych bakłażanów
- 60 dag mielonej jagnięciny lub mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-6 dojrzałych pomidorów
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- po łyżeczce oregano i bazylii
- pół szklanki oliwy
- pieprz
- sól.
Na sos beszamelowy(JA JEDNAK POSYPUJĘ SEREM TYLKO):
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 2-3 żółtka
- 3 łyżki startego twardego sera (np. mazdamera lub cheddara).
Sposób przyrządzania:
1. Umyte, ale nie obrane bakłażany pokrój w plastry. Spróbuj kawałek miąższu - jeżeli nie wyczuwasz ani odrobiny goryczy, możesz od razu wziąć się do smażenia. Przeważnie jednak bakłażany są gorzkawe, a wtedy trzeba ułożyć je w durszlaku, posolić i odstawić, żeby obciekły z gorzkiego soku. Po pół godzinie opłucz je pod bieżącą zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Smaż je stopniowo na mocno rozgrzanej oliwie na złoty kolor, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz. Po usmażeniu bakłażanów powinno ci pozostać jeszcze ze 2-3 łyżki oliwy.
2. Sparz 3 pomidory, obierz ze skórki, pokrój na cząstki i lekko ściskając każdą, usuń nasiona, a miąższ włóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając i rozdzielając je jednocześnie widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Teraz dodaj do mięsa pomidory i koncentrat, wymieszaj i posól. Duś farsz pod przykryciem około 20 minut na malutkim ogniu. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dopraw ziołami (najlepiej świeżymi) i pieprzem.
3. SOS Rozpuść masło w garnku do sosów lub w głębokim rondlu, wsyp mąkę, po minucie smażenia zdejmij z ognia i rozprowadź wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując tę mieszaninę rózgą lub trzepaczką. Znowu postaw garnek na ogniu i gotuj powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas intensywnie mieszając rózgą.
4. Włącz piekarnik. Ustaw termostat na 190°C. Wysmaruj tłuszczem prostokątne lub okrąłe naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany, a na końcu pokrojone w plasterki, obrane ze skóry pozostałe pomidory. Polej wszystko sosem. Jeżeli piekarnik zdążył się już nagrzać, wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni. Zwykle trwa to w sumie około 40 minut.
I JUŻ. |
Aż sobie dzisiaj zrobię. Ciekawe, co z tego wyjdzie. Aha, i też zostanę przy serze, a nie jakieś tam beszamely
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie 19:30, 16 Wrz 2007
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Nie ma lepszego dodatku do lodów od syropu daktylowo-różanego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie 19:54, 16 Wrz 2007
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
Ja tam mam malinowy, a wcześniej uzywałem innego, ale też czerwonego (truskawka?). Inna sprawa, że wszystkie one są jakieś mdłe i takie jakby przesłodzone. Bleeee....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie 12:07, 28 Paź 2007
|
|
|
Szmaragdowa Wiedźma
|
|
Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice
|
|
ostatnio ciągle mam ochotę na kulinarne eksperymenty... tylko co z tego, skoro czasu brak?
w każdym razie znalazłam ostatnio chwilkę i wyprodukowałam przeboskie naleśniki ze szpinakiem i ciecierzycą ^^ i niech was ten szpinak nie odrzuca, sama za nim nie przepadałam, ale odpowiednio doprawiony [dużą ilością czosnku ] jest cudowny.
przepisu niestety na razie nie mam, bo to była totalna improwizacja. ale kiedyś może dobiorę odpowiednie proporcje i spiszę ;o)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie 13:02, 28 Paź 2007
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Ja szpinak uwielbiam (ale faktycznie, musi być dużo czosnku), więc czekam iecierpliwie na przepis.
A ja dziś ogłądałam Makłowicza i robił fajną kapustę panierowaną, muszę to wypróbować przy najbliżsej okazji
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie 13:03, 28 Paź 2007
|
|
|
Narzeczona wampira
|
|
Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie
|
|
A ja mam ochotę na zapiekankę z kalafiora i brokułów...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie 13:10, 28 Paź 2007
|
|
|
Szmaragdowa Wiedźma
|
|
Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice
|
|
o. właśnie niedawno myślałam nad brokułową zapiekanką. nawet sobie naczynie żaroodporne wywiozłam do katowic, ale czasu brak... ale kiedyś się za to zabiorę ;o)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie 13:13, 28 Paź 2007
|
|
|
Narzeczona wampira
|
|
Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie
|
|
Lady, radzę jak najszybciej. Po prostu boska ta zapiekanka... no chyba, że już jadłaś, to wiesz tym bardziej.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 0:00, 29 Paź 2007
|
|
|
Biggus Dickus
|
|
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań
|
|
Kara Boska napisał: |
MUSAKA
(...)
I JUŻ. |
można też używać sosu jogurtowego zamiast beszamelowego, jak kto woli
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 12:01, 29 Paź 2007
|
|
|
Nocny Łowca
|
|
Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 1155
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 9 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki, niestety...
|
|
Aleście mi smaku narobili... tylko gdzie ja teraz znajdę bakłażany?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 19:02, 29 Paź 2007
|
|
|
Szmaragdowa Wiedźma
|
|
Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice
|
|
Piorun napisał: |
Aleście mi smaku narobili... tylko gdzie ja teraz znajdę bakłażany? |
skoro ja w połowie października znalazłam świeży szpinak, to z bakłażanami nie powinno być większego problemu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 19:46, 29 Paź 2007
|
|
|
+NecromanTesss+
|
|
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 1751
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 36 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
|
|
Mam już cały jeden składnik do Krwawej Mary . Obym tylko go nie wypiła przed sporządzeniem rytualnego napoju...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pią 20:36, 25 Sty 2008
|
|
|
Atropinowa panienka
|
|
Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 2872
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/toruń
|
|
przepis na gorąca czekoladę [3 filiżanki]:
- 3 łyżki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao w proszku [np. deco moreno]
- 25g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 2-3 szczypty cynamonu
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 litra mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
1) odlej 4 łyżki mleka do miseczki. dodaj do tego i wymieszaj dokładnie cukier, gałkę muszkatołową, cukier waniliowy, jajko, mąkę, kakao i cynamon.
2) pozostałe mleko podgrzej z drobno pokruszoną czekoladą.
3) zanim mleko się zagotuje wlej do niego wcześniej przygotowana mieszankę.
4) ciągle mieszając gotuj czekoladę przez kilka minut na małym ogniu, do zgęstnienia.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pią 20:37, 25 Sty 2008
|
|
|
Narzeczona wampira
|
|
Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie
|
|
jej, musi być pyszna.... jutro sobie zrobię
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pią 20:42, 25 Sty 2008
|
|
|
Atropinowa panienka
|
|
Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 2872
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/toruń
|
|
musi być pyszne i jest
uwaga, uwaga, przepis autorski ^^
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|