Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Szemrawisko   ~   Krótki kurs got(h)owania...
Koval
PostWysłany: Śro 13:20, 22 Sie 2007 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Kara Boska napisał:
MUSAKA
Składniki:
- 1.5 kg niedużych bakłażanów
- 60 dag mielonej jagnięciny lub mięsa mieszanego wołowo-wieprzowego
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-6 dojrzałych pomidorów
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- po łyżeczce oregano i bazylii
- pół szklanki oliwy
- pieprz
- sól.
Na sos beszamelowy(JA JEDNAK POSYPUJĘ SEREM TYLKO):
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- 2-3 żółtka
- 3 łyżki startego twardego sera (np. mazdamera lub cheddara).

Sposób przyrządzania:

1. Umyte, ale nie obrane bakłażany pokrój w plastry. Spróbuj kawałek miąższu - jeżeli nie wyczuwasz ani odrobiny goryczy, możesz od razu wziąć się do smażenia. Przeważnie jednak bakłażany są gorzkawe, a wtedy trzeba ułożyć je w durszlaku, posolić i odstawić, żeby obciekły z gorzkiego soku. Po pół godzinie opłucz je pod bieżącą zimną wodą i osusz na papierowym ręczniku. Smaż je stopniowo na mocno rozgrzanej oliwie na złoty kolor, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i przekładaj na talerz. Po usmażeniu bakłażanów powinno ci pozostać jeszcze ze 2-3 łyżki oliwy.

2. Sparz 3 pomidory, obierz ze skórki, pokrój na cząstki i lekko ściskając każdą, usuń nasiona, a miąższ włóż do miseczki. Obrane cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze złotej barwy, włóż mięso i smaż, cały czas mieszając i rozdzielając je jednocześnie widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Teraz dodaj do mięsa pomidory i koncentrat, wymieszaj i posól. Duś farsz pod przykryciem około 20 minut na malutkim ogniu. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia dopraw ziołami (najlepiej świeżymi) i pieprzem.

3. SOS Rozpuść masło w garnku do sosów lub w głębokim rondlu, wsyp mąkę, po minucie smażenia zdejmij z ognia i rozprowadź wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepując tę mieszaninę rózgą lub trzepaczką. Znowu postaw garnek na ogniu i gotuj powolutku, aż sos zgęstnieje. Dodaj połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw, żeby trochę ostygł. Na koniec wymieszaj roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu i przelej je po trochu do rondla, cały czas intensywnie mieszając rózgą.

4. Włącz piekarnik. Ustaw termostat na 190°C. Wysmaruj tłuszczem prostokątne lub okrąłe naczynie żaroodporne średniej wielkości i ułóż w nim warstwami: bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany, a na końcu pokrojone w plasterki, obrane ze skóry pozostałe pomidory. Polej wszystko sosem. Jeżeli piekarnik zdążył się już nagrzać, wstaw musakę. Po około 20 minutach posyp zapiekankę resztą sera. Powinna się piec, aż wierzch się ładnie zrumieni. Zwykle trwa to w sumie około 40 minut.

I JUŻ.


Aż sobie dzisiaj zrobię. Ciekawe, co z tego wyjdzie. Aha, i też zostanę przy serze, a nie jakieś tam beszamely Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Nie 19:30, 16 Wrz 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Nie ma lepszego dodatku do lodów od syropu daktylowo-różanego Grey_Light_Colorz_PDT_03

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Koval
PostWysłany: Nie 19:54, 16 Wrz 2007 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Ja tam mam malinowy, a wcześniej uzywałem innego, ale też czerwonego (truskawka?). Inna sprawa, że wszystkie one są jakieś mdłe i takie jakby przesłodzone. Bleeee....

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Nie 12:07, 28 Paź 2007 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


ostatnio ciągle mam ochotę na kulinarne eksperymenty... tylko co z tego, skoro czasu brak?
w każdym razie znalazłam ostatnio chwilkę i wyprodukowałam przeboskie naleśniki ze szpinakiem i ciecierzycą ^^ i niech was ten szpinak nie odrzuca, sama za nim nie przepadałam, ale odpowiednio doprawiony [dużą ilością czosnku Grey_Light_Colorz_PDT_03] jest cudowny.
przepisu niestety na razie nie mam, bo to była totalna improwizacja. ale kiedyś może dobiorę odpowiednie proporcje i spiszę ;o)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Nie 13:02, 28 Paź 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Ja szpinak uwielbiam (ale faktycznie, musi być dużo czosnku), więc czekam iecierpliwie na przepis.

A ja dziś ogłądałam Makłowicza i robił fajną kapustę panierowaną, muszę to wypróbować przy najbliżsej okazji Grey_Light_Colorz_PDT_15


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fleur
PostWysłany: Nie 13:03, 28 Paź 2007 
Narzeczona wampira
Narzeczona wampira

Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie


A ja mam ochotę na zapiekankę z kalafiora i brokułów... Grey_Light_Colorz_PDT_03

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Nie 13:10, 28 Paź 2007 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


o. właśnie niedawno myślałam nad brokułową zapiekanką. nawet sobie naczynie żaroodporne wywiozłam do katowic, ale czasu brak... ale kiedyś się za to zabiorę ;o)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fleur
PostWysłany: Nie 13:13, 28 Paź 2007 
Narzeczona wampira
Narzeczona wampira

Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie


Lady, radzę jak najszybciej. Po prostu boska ta zapiekanka... no chyba, że już jadłaś, to wiesz tym bardziej. Grey_Light_Colorz_PDT_19

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Pon 0:00, 29 Paź 2007 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


Kara Boska napisał:
MUSAKA
(...)
I JUŻ.


można też używać sosu jogurtowego zamiast beszamelowego, jak kto woli


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Piorun
PostWysłany: Pon 12:01, 29 Paź 2007 
Nocny Łowca
Nocny Łowca

Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 1155
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki, niestety...


Aleście mi smaku narobili... tylko gdzie ja teraz znajdę bakłażany?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Pon 19:02, 29 Paź 2007 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


Piorun napisał:
Aleście mi smaku narobili... tylko gdzie ja teraz znajdę bakłażany?

skoro ja w połowie października znalazłam świeży szpinak, to z bakłażanami nie powinno być większego problemu Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Aene d'Amarant
PostWysłany: Pon 19:46, 29 Paź 2007 
+NecromanTesss+
+NecromanTesss+

Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 1751
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 36 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie


Mam już cały jeden składnik do Krwawej Mary Grey_Light_Colorz_PDT_15 . Obym tylko go nie wypiła przed sporządzeniem rytualnego napoju...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
meraluna
PostWysłany: Pią 20:36, 25 Sty 2008 
Atropinowa panienka
Atropinowa panienka

Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 2872
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/toruń


przepis na gorąca czekoladę [3 filiżanki]:

- 3 łyżki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao w proszku [np. deco moreno]
- 25g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 2-3 szczypty cynamonu
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 litra mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego


1) odlej 4 łyżki mleka do miseczki. dodaj do tego i wymieszaj dokładnie cukier, gałkę muszkatołową, cukier waniliowy, jajko, mąkę, kakao i cynamon.
2) pozostałe mleko podgrzej z drobno pokruszoną czekoladą.
3) zanim mleko się zagotuje wlej do niego wcześniej przygotowana mieszankę.
4) ciągle mieszając gotuj czekoladę przez kilka minut na małym ogniu, do zgęstnienia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fleur
PostWysłany: Pią 20:37, 25 Sty 2008 
Narzeczona wampira
Narzeczona wampira

Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie


jej, musi być pyszna.... jutro sobie zrobię Grey_Light_Colorz_PDT_03

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
meraluna
PostWysłany: Pią 20:42, 25 Sty 2008 
Atropinowa panienka
Atropinowa panienka

Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 2872
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/toruń


musi być pyszne i jest Grey_Light_Colorz_PDT_19
uwaga, uwaga, przepis autorski ^^


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 7 z 11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następny
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Szemrawisko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach