Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Szemrawisko   ~   Krótki kurs got(h)owania...
Ecnelis
PostWysłany: Wto 11:38, 24 Lip 2007 
Cień
Cień

Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce


Jej, chyba w dobre miejsce trafiłam, zważając, że jedzenie to jedno z moich większych hobby^^ Na chlebek i ciasteczka z przyjemnością się pokuszę, brzmi bardzo smakowicie, ale jeśli chodzi o czekoladę z sosem czosnkowym, to może lepiej po prostu popatrzę ^^
Jeżeli ktoś ma ciekawe przepisy na wszelkiego rodzaju makarony, sosy, dipy czy pasty to bardzo proszę bo lubuję się w takich rzeczach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Wto 12:46, 24 Lip 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Jeszcze rzucę przepis na ciasteczka ze śliwkami Grey_Light_Colorz_PDT_03

Ciasto:
tyle samo wagowo białego sera, mąki i margaryny, paczuszka cukru waniliowego - zarobić ciasto możliwie szybko (na początku można sobie posiekać nożem albo coś w tym guście - i schłodzić.

Nadzienie:
śliwki węgierki (ale takie, żeby łatwo odchodziła pestka), cukier w kostkach, jeżeli ktoś lubi - cynamon (ja kocham Grey_Light_Colorz_PDT_19 )

Wykonanie:
Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty odpowiedniej wielkości. Ze śliwek wyjąć pestki, starając się, żeby obie połówki trzymały się razem. W miejsce po pestce włożyć kostkę cukru, posypać cynamonem. Kłaść na kwadratach ciasta rozcięciem do góry i skleić rogi na ukos. Piec do skutku.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Wto 18:44, 24 Lip 2007 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


Ecnelis napisał:

Jeżeli ktoś ma ciekawe przepisy na wszelkiego rodzaju makarony, sosy, dipy czy pasty to bardzo proszę bo lubuję się w takich rzeczach.



Makaron Aglio E Olio z serii: mężczyzna > gotowizna > łatwizna

(jakieś 20 minut roboty)

Musisz mieć (na ok 4 porcje) :
paczka spaghetti 500g (jak ktoś woli może samemu zrobić makaron)
1/4 szklanki oliwy (może być z oliwek... chociaż w sumie jak kto woli)
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
świeża pietruszka lub bazylia
tarty parmezan


Do roboty :

1. Zagotuj duży garnek lekko osolonej wody. Do wrzątku wsyp makaron i gotuj - dokładnie przez tyle minut, ile producent zaleca na opakowaniu. Uważaj, żeby nie rozgotować. Gotowy makaron zdejmij z ognia i odcedź na durszlaku. Odstaw na bok i weź się za sos.

2. Usuń nasiona z papryczki (chyba, że nie chcesz). Posiekaj czosnek, a paprykę pokrój w paski. (wręcz paseczki) Wlej oliwę na dużą patelnię i zacznij podgrzewać. Gdy będzie gorąca, wsyp na patelnię składniki. Smaż około minuty. Tylko nie przypal czosnku, bo będzie gorzki i straci właściwości zdrowotne. Wyłóż ugotowany makaron na patelnię i wymieszaj z sosem. Podgrzewaj całość przez minutę, ciągle mieszając. Danie podawaj gorące, posypane startym parmezanem, bardzo drobno posiekaną pietruszką lub bazylią. Dodaj też szczyptę soli i czarnego pieprzu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Wto 19:44, 24 Lip 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Inny bardzo prosty przepis na makaron.

Roztop sporo świeżego masła, wrzuć kilka lisków świeżej szałwi i momencik posmaż, naztępnie całość wymieszaj z ugotowanym makaronem. No i oczywiście do tego parmezan.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Koval
PostWysłany: Wto 20:23, 24 Lip 2007 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Fuj... makaron z serem Grey_Light_Colorz_PDT_08

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ecnelis
PostWysłany: Wto 21:33, 24 Lip 2007 
Cień
Cień

Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce


Jak to fuj:P Makaron z serem to najlepsza rzecz pod słońcem.
Dziękować za przepisy:)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Koval
PostWysłany: Wto 21:34, 24 Lip 2007 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Jedynie z białym i do tego cukier.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Ecnelis
PostWysłany: Wto 21:35, 24 Lip 2007 
Cień
Cień

Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce


Nein. Z białym jakoś mi nie pasuje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
tidesson
PostWysłany: Wto 21:36, 24 Lip 2007 
Hrabia
Hrabia

Dołączył: 14 Sty 2007
Posty: 2148
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarnowskie Góry


Koval napisał:
Jedynie z białym i do tego cukier.

To dopiero jest fuj! Grey_Light_Colorz_PDT_08 Nie znoszę tego.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Wto 23:33, 24 Lip 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Ja lubię, ale jeszcze musi być polany roztopionym masełkiem z miodem i solidnie posypany cynamonem Grey_Light_Colorz_PDT_15

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Wto 23:42, 24 Lip 2007 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


TERRORYŚCI ŻOŁĄDKOWI ! Yuck


I na co mi było podawać przepis na proste acz z lekka wyszukane danie.

no ale co tam. To może najlepsza zupa na lato czyli...


Gazpacho dla macho ! (także z serii mężczyzna > gotowizna > łatwizna)

Na 2 porcje musisz mieć :

0.5 kg pomidorów (najlepiej jak masz dostęp do świeżych niepryskanych, jeszcze lepiej jak własnych)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy
sól, pieprz


Do ataku :

1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w małe cząstki. Podobnie jak cebulę, czosnek i ogórka. Zostaw niewielką ilość papryki, ogórka i cebuli, którą później posypiesz gotowe danie.

2. Pomidory, ogórka, cebulę, czosnek i paprykę zmiksuj na płynną masę. Użyj dowolnego robota kuchennego, który poradzi sobie z warzywami. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Możesz dodać trochę wody gdy masa będzie zbyt gęsta.

3. Zmiksowaną zawartość przelej do miseczki i dodaj 2 łyżki oliwy. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem posyp gazpacho pozostawionymi wcześniej warzywami. (w sumie nie trzeba ich zostawiać i posypywać. To tylko ozdoba) Możesz też posypać grzankami. I pamiętaj : gazpacho podaje się bardzo zimne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Glass Goth
PostWysłany: Śro 1:00, 25 Lip 2007 
Święta Patologia
Święta Patologia

Dołączył: 17 Gru 2006
Posty: 846
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


ja jeszcze widziałam przepis na gazpaczo w wersji z dodatkiem rozmoczonej bułki w tym całym brejostwie jak ododatku i takie robiłam. Też dobre.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Koval
PostWysłany: Śro 7:54, 25 Lip 2007 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Yezoo. Rozmoczona bułka w zupie. Fuj, fuj i jeszcze raz fuj. A ta zupa Mordasza (cebula, czosnek i papryka) to by mi pewnie tak wypaliła to i owo, że bym musiał później przez jakiś czas dochodzić do siebie. Lubię dania pikantne, ale bez meksykańsko ostre.
Co Wy jecie ?! Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Śro 12:23, 25 Lip 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Zależy, ile tego dasz. Ja lubię ostre.

A jemy dziwne rzeczy... Chcecie przepis na czulent?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Śro 12:24, 25 Lip 2007 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


Koval napisał:
Yezoo. Rozmoczona bułka w zupie. Fuj, fuj i jeszcze raz fuj. A ta zupa Mordasza (cebula, czosnek i papryka) to by mi pewnie tak wypaliła to i owo, że bym musiał później przez jakiś czas dochodzić do siebie. Lubię dania pikantne, ale bez meksykańsko ostre.
Co Wy jecie ?! Grey_Light_Colorz_PDT_03


ale to jest zwykła papryka Grey_Light_Colorz_PDT_08


no i te dodatki to jest 1 cebula, 1 papryka i 3 ząbki czosnku na 0.5 kg pomidorów !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 5 z 11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9, 10, 11  Następny
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Szemrawisko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach