Autor |
Wiadomość |
<
Szemrawisko
~
Krótki kurs got(h)owania...
|
|
Wysłany:
Wto 11:38, 24 Lip 2007
|
|
|
Cień
|
|
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce
|
|
Jej, chyba w dobre miejsce trafiłam, zważając, że jedzenie to jedno z moich większych hobby^^ Na chlebek i ciasteczka z przyjemnością się pokuszę, brzmi bardzo smakowicie, ale jeśli chodzi o czekoladę z sosem czosnkowym, to może lepiej po prostu popatrzę ^^
Jeżeli ktoś ma ciekawe przepisy na wszelkiego rodzaju makarony, sosy, dipy czy pasty to bardzo proszę bo lubuję się w takich rzeczach.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 12:46, 24 Lip 2007
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Jeszcze rzucę przepis na ciasteczka ze śliwkami
Ciasto:
tyle samo wagowo białego sera, mąki i margaryny, paczuszka cukru waniliowego - zarobić ciasto możliwie szybko (na początku można sobie posiekać nożem albo coś w tym guście - i schłodzić.
Nadzienie:
śliwki węgierki (ale takie, żeby łatwo odchodziła pestka), cukier w kostkach, jeżeli ktoś lubi - cynamon (ja kocham )
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty odpowiedniej wielkości. Ze śliwek wyjąć pestki, starając się, żeby obie połówki trzymały się razem. W miejsce po pestce włożyć kostkę cukru, posypać cynamonem. Kłaść na kwadratach ciasta rozcięciem do góry i skleić rogi na ukos. Piec do skutku.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 18:44, 24 Lip 2007
|
|
|
Biggus Dickus
|
|
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań
|
|
Ecnelis napisał: |
Jeżeli ktoś ma ciekawe przepisy na wszelkiego rodzaju makarony, sosy, dipy czy pasty to bardzo proszę bo lubuję się w takich rzeczach. |
Makaron Aglio E Olio z serii: mężczyzna > gotowizna > łatwizna
(jakieś 20 minut roboty)
Musisz mieć (na ok 4 porcje) :
paczka spaghetti 500g (jak ktoś woli może samemu zrobić makaron)
1/4 szklanki oliwy (może być z oliwek... chociaż w sumie jak kto woli)
4 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
świeża pietruszka lub bazylia
tarty parmezan
Do roboty :
1. Zagotuj duży garnek lekko osolonej wody. Do wrzątku wsyp makaron i gotuj - dokładnie przez tyle minut, ile producent zaleca na opakowaniu. Uważaj, żeby nie rozgotować. Gotowy makaron zdejmij z ognia i odcedź na durszlaku. Odstaw na bok i weź się za sos.
2. Usuń nasiona z papryczki (chyba, że nie chcesz). Posiekaj czosnek, a paprykę pokrój w paski. (wręcz paseczki) Wlej oliwę na dużą patelnię i zacznij podgrzewać. Gdy będzie gorąca, wsyp na patelnię składniki. Smaż około minuty. Tylko nie przypal czosnku, bo będzie gorzki i straci właściwości zdrowotne. Wyłóż ugotowany makaron na patelnię i wymieszaj z sosem. Podgrzewaj całość przez minutę, ciągle mieszając. Danie podawaj gorące, posypane startym parmezanem, bardzo drobno posiekaną pietruszką lub bazylią. Dodaj też szczyptę soli i czarnego pieprzu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 19:44, 24 Lip 2007
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Inny bardzo prosty przepis na makaron.
Roztop sporo świeżego masła, wrzuć kilka lisków świeżej szałwi i momencik posmaż, naztępnie całość wymieszaj z ugotowanym makaronem. No i oczywiście do tego parmezan.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 20:23, 24 Lip 2007
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
Fuj... makaron z serem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 21:33, 24 Lip 2007
|
|
|
Cień
|
|
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce
|
|
Jak to fuj:P Makaron z serem to najlepsza rzecz pod słońcem.
Dziękować za przepisy:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 21:34, 24 Lip 2007
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
Jedynie z białym i do tego cukier.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 21:35, 24 Lip 2007
|
|
|
Cień
|
|
Dołączył: 25 Lut 2007
Posty: 177
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Siedlce
|
|
Nein. Z białym jakoś mi nie pasuje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 21:36, 24 Lip 2007
|
|
|
Hrabia
|
|
Dołączył: 14 Sty 2007
Posty: 2148
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Tarnowskie Góry
|
|
Koval napisał: |
Jedynie z białym i do tego cukier. |
To dopiero jest fuj! Nie znoszę tego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 23:33, 24 Lip 2007
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Ja lubię, ale jeszcze musi być polany roztopionym masełkiem z miodem i solidnie posypany cynamonem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 23:42, 24 Lip 2007
|
|
|
Biggus Dickus
|
|
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań
|
|
TERRORYŚCI ŻOŁĄDKOWI !
I na co mi było podawać przepis na proste acz z lekka wyszukane danie.
no ale co tam. To może najlepsza zupa na lato czyli...
Gazpacho dla macho ! (także z serii mężczyzna > gotowizna > łatwizna)
Na 2 porcje musisz mieć :
0.5 kg pomidorów (najlepiej jak masz dostęp do świeżych niepryskanych, jeszcze lepiej jak własnych)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Do ataku :
1. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w małe cząstki. Podobnie jak cebulę, czosnek i ogórka. Zostaw niewielką ilość papryki, ogórka i cebuli, którą później posypiesz gotowe danie.
2. Pomidory, ogórka, cebulę, czosnek i paprykę zmiksuj na płynną masę. Użyj dowolnego robota kuchennego, który poradzi sobie z warzywami. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Możesz dodać trochę wody gdy masa będzie zbyt gęsta.
3. Zmiksowaną zawartość przelej do miseczki i dodaj 2 łyżki oliwy. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Przed podaniem posyp gazpacho pozostawionymi wcześniej warzywami. (w sumie nie trzeba ich zostawiać i posypywać. To tylko ozdoba) Możesz też posypać grzankami. I pamiętaj : gazpacho podaje się bardzo zimne.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 1:00, 25 Lip 2007
|
|
|
Święta Patologia
|
|
Dołączył: 17 Gru 2006
Posty: 846
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
|
ja jeszcze widziałam przepis na gazpaczo w wersji z dodatkiem rozmoczonej bułki w tym całym brejostwie jak ododatku i takie robiłam. Też dobre.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 7:54, 25 Lip 2007
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
Yezoo. Rozmoczona bułka w zupie. Fuj, fuj i jeszcze raz fuj. A ta zupa Mordasza (cebula, czosnek i papryka) to by mi pewnie tak wypaliła to i owo, że bym musiał później przez jakiś czas dochodzić do siebie. Lubię dania pikantne, ale bez meksykańsko ostre.
Co Wy jecie ?!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 12:23, 25 Lip 2007
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Zależy, ile tego dasz. Ja lubię ostre.
A jemy dziwne rzeczy... Chcecie przepis na czulent?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 12:24, 25 Lip 2007
|
|
|
Biggus Dickus
|
|
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań
|
|
Koval napisał: |
Yezoo. Rozmoczona bułka w zupie. Fuj, fuj i jeszcze raz fuj. A ta zupa Mordasza (cebula, czosnek i papryka) to by mi pewnie tak wypaliła to i owo, że bym musiał później przez jakiś czas dochodzić do siebie. Lubię dania pikantne, ale bez meksykańsko ostre.
Co Wy jecie ?! |
ale to jest zwykła papryka
no i te dodatki to jest 1 cebula, 1 papryka i 3 ząbki czosnku na 0.5 kg pomidorów !
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|