Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Szemrawisko   ~   Krótki kurs got(h)owania...
lady witch
PostWysłany: Śro 14:26, 23 Maj 2007 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


żartuję? ani trochę! ^^

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Amonaria
PostWysłany: Śro 17:03, 23 Maj 2007 
Zmierzch
Zmierzch

Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 309
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Sos czosnkowy + czekolada ? Grey_Light_Colorz_PDT_03 Nie próbowałam, ale skoro nie żartujesz Grey_Light_Colorz_PDT_03 Warto poznawać nowe smaki przecież... Wyjątkowo ekstremalne połączenie. Grey_Light_Colorz_PDT_08 Aaaa jakieś skutki uboczne są ?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Śro 17:15, 23 Maj 2007 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


do tego jeszcze kukurydza konserwowa. a czekolada gorzka/deserowa ;o)
skoro mój nadwrażliwy żoładek to wytzymał, to raczej nie musisz obawiać się ewentualnych konsekwencji ;o)

rzeczy które lubię/toleruję mogę jadać w dowolnych zestawieniach.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Amonaria
PostWysłany: Śro 18:12, 23 Maj 2007 
Zmierzch
Zmierzch

Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 309
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


No to chyba wiem co będę mieć na kolację... Grey_Light_Colorz_PDT_03 Mam nadzieję, że będę mieć problemy ze wstaniem rano ^^ Grey_Light_Colorz_PDT_12

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nunila
PostWysłany: Śro 22:56, 23 Maj 2007 
Paskuda
Paskuda

Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 984
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik


hahaha Ruda ma rację sos czosnkowy jest dobry ze wszystkim....
pamiętam jak na 18 Hudego jadłyśmy Hity z czekoladą chipsami i sosem czosnkowym ^^ no pychota po prostu XD


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Czw 10:23, 24 Maj 2007 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


tak, tylko ten sos był tłusty, w stanie płynnym i w ogóle niesmaczny. gdzie mu tam do tego z winiar albo z mojej ulubionej pizzerii... Grey_Light_Colorz_PDT_08

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Czw 11:02, 24 Maj 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


<Wychodzi po cichutku i nie zamierza w najbliższym czasie wracać>

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nunila
PostWysłany: Czw 13:11, 24 Maj 2007 
Paskuda
Paskuda

Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 984
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Rybnik


ostatnio b. dobry sos jadłam w art caffe ^^
a oswszem tamten był średni ^^



[NIE POLECAM DA GRASSO W TYCHACH! xd]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Czw 18:43, 24 Maj 2007 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


a żeby procelce nie deformować kubków smakowych...
przepis na wspomniany już gdzieś w tym temacie barm brack [irlandzki słodki chlebek]:

składniki:
- pół litra maślanki
- 1 kg mąki
- 400 g cukru
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- orzechy, rodzynki i inne suszone owoce na oko
maślankę, cukier, sól i sodę wymieszać. powoli dolewać do mąki. wyrobić ciasto rękami, na początku w dużej misce, potem można się na stolnicę przeprowadzić [klei się jak cholera, wiec dobrze mieć pod ręką dodatkową mąkę do podsypywania i odklejania tego klajstru od dłoni]. dodać bakalie i sensownie to wszystko połączyć. wpakować do formy keksowej wyłożonej pergaminem [ewentualnie zamiast pergaminu można wysmarować formę tłuszczem w stanie stałym i wysypać grysikiem lub bułką tartą] i do piekarnika zimnego, ale ustawionego na 180 stopni. piekarnik męczy się z tym ciastem ok 2 godziny, ale tak po upływie półtorej godziny można patyczkiem sprawdzić, czy jest już upieczone [dla zupełnie zielonych w tej dziedzinie - jak wkłujniesz patyczek w ciasto do dna i wyjmiesz go suchy, nie obklejony ciastem, to znak, ze gotowe Grey_Light_Colorz_PDT_08 ]. Smaczego ;o)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Amonaria
PostWysłany: Pią 8:49, 25 Maj 2007 
Zmierzch
Zmierzch

Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 309
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Lady, a Ty już to robiłaś ? Czy mamy być królikami doświadczalnymi ? Grey_Light_Colorz_PDT_03 W sumie nie taki trudny ten przepis, może mi się uda. Grey_Light_Colorz_PDT_03

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Pią 10:45, 25 Maj 2007 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


tak, robiłam kilka razy ;o) pychota ^^
tylko uważać trzeba z temperaturą, żeby piekło się równomiernie. kiedy będzie zbyt wysoka, środek pozostanie półsurowy, a z wierzchu spiecze się na kamień tak, że nawet dłuto i młotek nie pomoże ;o)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pią 11:04, 25 Maj 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Ten przepis mi się podoba Grey_Light_Colorz_PDT_03 Zbadam to przy najbliższej okazji.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Amonaria
PostWysłany: Pią 11:24, 25 Maj 2007 
Zmierzch
Zmierzch

Dołączył: 29 Kwi 2007
Posty: 309
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Aaa co mi zależy Grey_Light_Colorz_PDT_03 Zrobię to dzisiaj, tzn spróbuję. Najwyżej mój pies bedzie miał na deser ;p

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Pią 11:25, 25 Maj 2007 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


do tego koniecznie irish coffee, czy tam inna herbatka irish cream. albo po prostu whiskey [nie whisky!] Grey_Light_Colorz_PDT_03

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pią 10:09, 13 Lip 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Moje genialne ciasteczka serowe:
Proporcje: na szklankę mąki 20 dag serka topionego i 10 dag margaryny (ale nie radzę robić z tak małej ilości, ja robię z 3 szklanek mąki i to ledwie wystarcza Grey_Light_Colorz_PDT_08 ); ulubione przyprawy i zioła; jajko do smarowania

Wykonanie: mąkę, serki i margarynę posiekać nożem w jakiejś sporej misce, dodać szczyptę soli (ale ostrożnie, bo serki są słone) i przyprawy (polecane: słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, a przede wszystkim DUŻO KMINKU, ale to już wszystko zależy od indywidualnych upodobań i fantazji), jak najszybciej (żeby się nie rozgrzało od rąk) zagnieść, przykryć czymś i do lodówki na minimum godzinę (im dłużej tym lepiej). Następnie wyjmujemy po kawałku (resztę trzymamy w lodówce, bo w wyższej temperaturze błyskawicznie mięknie i nie da się z niego nic sensownego zrobić), rozwałkować, wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach, kłaść na leciutko natłuszczoną blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Trzeba uważać, bo wszystko, co zawiera ser, bardzo łatwo się przypala i staje bardzo gorzkie.

Najlepiej smakuje, kiedy już wystygną, ale rzadko udaje im się przetrwać wystarczająco długo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 4 z 11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Następny
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Szemrawisko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach