Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Szemrawisko   ~   Krótki kurs got(h)owania...
Procella
PostWysłany: Pon 19:13, 11 Gru 2006 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Flameshadow napisał:
dla mnie najlepszy jest nieśmiertelny domowy smalec z solą na ciepły chlebek xP

O tak Grey_Light_Colorz_PDT_03 Z cebulką, majerankiem, startym jabłuszkiem i suszonymi śliwkami Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Flameshadow
PostWysłany: Pon 22:17, 11 Gru 2006 
Ciemność
Ciemność

Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 484
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wa-wa


jakim jabłuszkiem i śliwkami?! cabula i majeranek owszem... ale bez śliwek ;/

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Pon 22:30, 11 Gru 2006 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


kombinujecie i tyle Grey_Light_Colorz_PDT_08

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
AEnema
PostWysłany: Pon 22:56, 11 Gru 2006 
WIDMO ADMIN
WIDMO ADMIN

Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stolpmünde


jak widac lubimy eksperymenty kulinarne Grey_Light_Colorz_PDT_03

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pon 23:32, 11 Gru 2006 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Flameshadow napisał:
jakim jabłuszkiem i śliwkami?! cabula i majeranek owszem... ale bez śliwek ;/

Musi być jabłuszko, bez tego nie ma sensu. Próbowałeś? Naprwadę dużo lepsze. A śliwki jeszcze dodają uroku Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Wto 19:41, 12 Gru 2006 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


Hamburger domowej roboty

Oto czego potrzebujesz:
750g mielonej wołowiny (polecam wołowinę "na tatara" gdyż jest bardzo dobrej jakości)
1 czerwona cebula (lub zwykła) bardzo drobno posiekana
1 papryka (pokrojona na cieniutkiekie kawałki)
2 pomidory (też pociąć)
1 rozbebłane jajko
4 łyżki keczupu (stołowe, mięso będzie mieć całkiem miły posmak)
ok 4 łyżki posiekanej pietruszki (albo po prostu ocenić samemu ile potrzeba)
2 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz

Jak to to się robi:
Wymieszaj wszystko w dużej salaterce. Z otrzymanej masy uformuj krążki (średnica ok 10cm) Na patelni podsmaż w wysokiej temperatusze po kilka sekund z każdej strony. Następnie na blachę, włóż do piekarnika rozgrzanego do ok 170 stopni celcjusza i piecz przez 5-10 minut. Podawaj jak chcesz z kilkoma plastrami pomidora, cebuli i liśćmi sałaty. Można do tego bułkę (pełnoziarnistą najlepiej) Dobrze smakuje ze szklanką schłodzonego piwa lub lampką wytrawnego czerwonego wina.

Smacznego !


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Moira
PostWysłany: Wto 16:33, 22 Maj 2007 
Jasność
Jasność

Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mazury


Procella napisał:
To ja reanimuję temat moim ulubionym dodatkiem do chleba:
[list=1]
*cebulę podsmażamy na maśle (musi zmięknąć, ale NIE WOLNO jej przyrumienić!!!)
*jajka na twardo trzemy na grubej tarce (oczywiście po wcześniejszym obraniu ze skorupki Grey_Light_Colorz_PDT_08)
*zdejmujemy patelnię z cebulą z ognia
*wrzucamy jajka do gorącej cebuli
*dokładnie mieszamy (już nie smażymy!!!), doprawiamy do smaku solą i pieprzem
*nakładamy na kanapki zanim całkiem wystygnie (potem się kruszy)
*świetnie smakuje z keczupem lub plastrami pomidora położonymi na kanapce


coś czuję że ten przepis by się sprawdził jako farsz do naleśników, można by było dodać jeszcze żółtego sera Grey_Light_Colorz_PDT_10

ja uwielbaim picce domowej roboty, kopytka z bułeczką, pierogi z serem, albo ryż z kurczakiem (dla mnie z sojowym)- z warzywami mrożonymi takimi na patelnię z sosem sojowym, albo makarony mmm, np z pesto bazyliowym, albo z tuńczykiem, albo z sosem pomidorowym, albo z brokułami i sosem serowym mmmmmm


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Wto 20:37, 22 Maj 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Z naleśnikami nie próbowałam, ale ze świeżą bułeczką jest boskie Grey_Light_Colorz_PDT_15

A makaron najlepszy jest tylko z masłem i świeżą szałwią, ewntualnie odrobinę sera. W ogóle kocham zioła, mam ich sporą grządkę w ogródku i dużą skrzynkę bazylii (na grządce jedzą ją ślimaki).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Moira
PostWysłany: Wto 21:44, 22 Maj 2007 
Jasność
Jasność

Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mazury


ja bazylię próbowałam na parapecie wyhodować ale wyrosła taka mizerna Rolling Eyes że zaniechałam; a ty jak ją hodujesz? (czy jak to nazwać Grey_Light_Colorz_PDT_46 )

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mary_Rose
PostWysłany: Śro 8:35, 23 Maj 2007 
Ciemność
Ciemność

Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


Bierzesz czekolade, a potem dodajesz troche czekolady, a jak już będzie czekoladowiło się na brązowo to polewasz czekoladą. Na koniec czekoladowa posybka i już jest gotowe:)
Nie jestem dobrą kucharką^^


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Moira
PostWysłany: Śro 9:37, 23 Maj 2007 
Jasność
Jasność

Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mazury


Do kogo ten..."przepis"? Grey_Light_Colorz_PDT_11



Procella - zrobiłam sobie tą pastę z jajek i cebuli i stwierdzam że jednak nic rewelacyjnego - smakowało jak jajecznica Grey_Light_Colorz_PDT_04


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Śro 11:17, 23 Maj 2007 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Moira napisał:
ja bazylię próbowałam na parapecie wyhodować ale wyrosła taka mizerna Rolling Eyes że zaniechałam; a ty jak ją hodujesz? (czy jak to nazwać Grey_Light_Colorz_PDT_46 )


Sieję w skrzynce i czekam, aż urośnie...

Czas od czasu podlewam... może tutaj leży Twój problem? Grey_Light_Colorz_PDT_19


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Śro 11:34, 23 Maj 2007 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


Mary_Rose napisał:
Bierzesz czekolade, a potem dodajesz troche czekolady, a jak już będzie czekoladowiło się na brązowo to polewasz czekoladą. Na koniec czekoladowa posybka i już jest gotowe:)

zapomniałaś o sosie czosnkowym. sos czosnkowy jest dobry do wszystkiego! nawet do czekolady [sprawdzałam Grey_Light_Colorz_PDT_02 ]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Moira
PostWysłany: Śro 11:43, 23 Maj 2007 
Jasność
Jasność

Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 93
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Mazury


no wiadomo że podlewałam Grey_Light_Colorz_PDT_04 , chyba za mało słońca miała

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mary_Rose
PostWysłany: Śro 14:22, 23 Maj 2007 
Ciemność
Ciemność

Dołączył: 07 Maj 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5


lady witch napisał:
Mary_Rose napisał:
Bierzesz czekolade, a potem dodajesz troche czekolady, a jak już będzie czekoladowiło się na brązowo to polewasz czekoladą. Na koniec czekoladowa posybka i już jest gotowe:)

zapomniałaś o sosie czosnkowym. sos czosnkowy jest dobry do wszystkiego! nawet do czekolady [sprawdzałam Grey_Light_Colorz_PDT_02 ]


Mam nadzieje, że żartujesz... Też lubie sos czosnkowy, ale bez przesady Yuck


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 3 z 11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4 ... 9, 10, 11  Następny
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Szemrawisko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach