Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Szemrawisko   ~   Krótki kurs got(h)owania...
Feasuro
PostWysłany: Pon 14:18, 11 Sie 2008 
Shak Burz Huni-latub-ob
Shak Burz Huni-latub-ob

Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 1805
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Skawina (koło Krakowa)


Procella napisał:
Raczej trzeba dawac masło, nie margarynę.
Oczywiście, bo margaryna to niejadalna proteza spożywcza. Ja ją zaliczam do tych trujących rzeczy zwanych przez innych jedzeniem, których sam unikam jak tylko mogę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gothabella
PostWysłany: Pon 18:53, 11 Sie 2008 
Aksamitna Mgiełka
Aksamitna Mgiełka

Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


A co jest trującego w tłuszczu roślinnym? Surprised

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Feasuro
PostWysłany: Pon 19:15, 11 Sie 2008 
Shak Burz Huni-latub-ob
Shak Burz Huni-latub-ob

Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 1805
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Skawina (koło Krakowa)


W tłuszczu roślinnym nic. Wysokiej jakości oleje roślinne to najlepszy tłuszcz. Natomiast margarynę robi się z najgorszej jakości oleju. Jest tłuszczem sztucznie utwardzanym poprzez chemiczne nasycanie. A tłuszcze nasycone wytwarzane sztucznie mają przewagę cholesterolu LDL. I to właśnie w margarynie, nie w maśle, jest zabójczy cholesterol. Bo o ile w tłuszczach zwierzęcych sumarycznie jest więcej cholesterolu to większość stanowi frakcja HDL (czyli ten "dobry").

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Feasuro dnia Pon 19:17, 11 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Piorun
PostWysłany: Pon 21:11, 11 Sie 2008 
Nocny Łowca
Nocny Łowca

Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 1155
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki, niestety...


Kla! Kla! Kla!
Dźwięk Jednej Klaszczącej Dłoni jako wyraz aplauzu dla przedmówcy

Od siebie dodam jeszcze że tłuszcze są utwardzane, czyli uwodorniane na katalizatorach niklowych (i innych metalach ciężkich).
Oczywiście w margarynie niklu nie ma... to jest jest, ale w dopuszczalnej ilości - zastanówmy się tylko jaką ilość metali ciężkich w organizmie uznamy za dopuszczalną Grey_Light_Colorz_PDT_01

A że jesteśmy przy kuchni i Zen, niezwykle prosty przepis z kuchni Japońskiej (IMO bardzo smaczny):

- Japoński makaron (soba) - u mnie w paczce są 4 wiązki, starcza 1
- trochę nori, starczy płatek albo i pół
- odrobina (2 łyżki?) sosu sojowego
- i odrobina wasabi

Makaron gotujemy jak to makaron, w międzyczasie mieszając sos sojowy z wasabi (do smaku) i tnąc nori na drobne paseczki/krateczkę/serduszka/nietoperki do wyboru. Gdy makaron się ugotuje, posypujemy go paseczkami nori i do wyboru - moczymy każdą nabraną porcję w sosie - lub po prostu polewamy go sosem i mieszamy

Jak ktoś lubi Japońszczyznę (nie każdy, niestety), to powinno mu to podpasować.

ps Zapomniałem dodać że proporcja jest na 1 osobę


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Piorun dnia Pon 21:13, 11 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Pon 21:35, 11 Sie 2008 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


Feasuro napisał:
W tłuszczu roślinnym nic. Wysokiej jakości oleje roślinne to najlepszy tłuszcz. Natomiast margarynę robi się z najgorszej jakości oleju. Jest tłuszczem sztucznie utwardzanym poprzez chemiczne nasycanie. A tłuszcze nasycone wytwarzane sztucznie mają przewagę cholesterolu LDL. I to właśnie w margarynie, nie w maśle, jest zabójczy cholesterol. Bo o ile w tłuszczach zwierzęcych sumarycznie jest więcej cholesterolu to większość stanowi frakcja HDL (czyli ten "dobry").



i wszystko to opierasz na nieudowodnionej hipotezie dr Ancela Keysa z 1953r. Wiadomo, że kwas palmitynowy i laurowy podnoszą poziom cholesterolu całkowitego. Ale istnieją fakty, o których rzadko się mówi: badania pokazują, że choć oba rodzaje tych nasyconych kwasów tłuszczowych podnoszą poziom LDL, tak samo, a może nawet bardziej, wpływają na wzrostu poziomu cholesterolu HDL. A on redukuje ryzyko zachorowania na serce. Dzieje się tak, ponieważ cholesterol LDL odkłada się na ścianach tętnic, a HDL go usuwa. Tym samym zwiększenie poziomu obu tych kwasów zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi na rzecz dobrego. To może wyjaśniać, dlaczego wiele badań wykazało, że stosunek cholesterolu HDL do LDL jest lepszym wskaźnikiem niż sam LDL. Wszystko to "zaciemnia" wersję Keysa o prostym związku między spożyciem tłuszczów nasyconych, cholesterolem i chorobami serca.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pon 21:40, 11 Sie 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


W każdym razie do tego placka margaryna wyjątkowo nie pasuje smakowo i tyle Grey_Light_Colorz_PDT_09

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Feasuro
PostWysłany: Wto 9:32, 12 Sie 2008 
Shak Burz Huni-latub-ob
Shak Burz Huni-latub-ob

Dołączył: 06 Sie 2007
Posty: 1805
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Skawina (koło Krakowa)


Mordasz: Od czasów pierwszych, przełomowych badań pana Keysa odkryto że proces uwodorniania ciekłych olejów katalizowany metalami ciężkimi prowadzi do powstania nasyconych kwasów tłuszczowych w postaci izomerów trans. I właśnie stosunek cholesterolu LDL do HDL, związanych z tymi kwasami jest niekorzystny. Złego cholesterolu może być w nich nawet więcej niż dobrego (margaryny to jedyny tłuszcz z tak złymi proporcjami). Bo sumarycznie z tymi tłuszczami wiąże się mniej więcej tyle samo cholesterolu co z tłuszczami nasyconymi pochodzenia zwierzęcego.

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Feasuro dnia Wto 9:33, 12 Sie 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 11 z 11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Szemrawisko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach