Autor |
Wiadomość |
<
Szemrawisko
~
Krótki kurs got(h)owania...
|
|
Wysłany:
Śro 22:55, 16 Sie 2006
|
|
|
Biggus Dickus
|
|
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań
|
|
chinszczyzna na winie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 23:33, 16 Sie 2006
|
|
|
WIDMO ADMIN
|
|
Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stolpmünde
|
|
Mordasz napisał: |
chinszczyzna na winie |
poprosze przepis!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw 1:01, 17 Sie 2006
|
|
|
Biggus Dickus
|
|
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań
|
|
bułgarskie wino wytrawne (lub półwytrawne) Egri Bikaver (czy jakoś tak, chociaż inne też mogą być... poza jabolami... hmmmm nie próbowałem dodawać jaboli) oraz chinszczyzna. Tutaj do wyboru albo samemu znaleźć pędy bambusa (nie chodzi tu o obraźliwe nazwanie czarnoskórych ludzi), grzybki i całą resztę tego świnstwa albo kupić gotową mieszankę.
Polecam także dużą, żeliwną patelnię, ale jak nie ma to może być inna.
się robi :
1. patelnię na ogień a do patelni tłuszczyku trochę (wersja light : woda) i od razu mieszanka
2. mieszamy
3. osobiście lubię jak jest duuużo pieprzu i trochę soli (jak kto woli)
4. Jak się już trochę nagrzeje i w ogóle tenteguje się to wlewamy trochę winka i dusimy (tzn aż to winko nie odparuje w większości)
5. Podajemy na talerzyk (albo miskę, jak kto woli)
6. Wszamać ! (jak zostało winko to można popijać)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw 8:34, 17 Sie 2006
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Mam dziwne wrażenie, że Egri Bikaver to wino węgierskie a nie bułgarskie, ale przepis wygląda nieźle.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw 11:00, 17 Sie 2006
|
|
|
WIDMO ADMIN
|
|
Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stolpmünde
|
|
mmmmmniam! narobiłes mi ochoty na chińszczyznę!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw 16:01, 17 Sie 2006
|
|
|
Aksamitna Mgiełka
|
|
Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3194
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
|
|
Lubię mieszanki. Ogólnie uważam, że sosiki w słoiczkach to dobry wynalazeczek (wybaczcie, jedzenie wywołuje u mnie czułość i używanie zdrobnionek).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw 16:23, 17 Sie 2006
|
|
|
Szarość Wieczorna
|
|
Dołączył: 11 Cze 2006
Posty: 261
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Kielce
|
|
Ja ostatnio zamiast bawić się sosami z torebki FIX do spaghetti kupiłam jakiś Uncle Ben's w słoiku i muszę przyznać, że był pyszny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw 16:25, 17 Sie 2006
|
|
|
Szmaragdowa Wiedźma
|
|
Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice
|
|
ehhhh... sos słodko-kwaśny uncle ben's to istna poezja... ;o)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Czw 17:43, 17 Sie 2006
|
|
|
Biggus Dickus
|
|
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań
|
|
Procella napisał: |
Mam dziwne wrażenie, że Egri Bikaver to wino węgierskie a nie bułgarskie, ale przepis wygląda nieźle. |
sorry, masz rację... tylko cholera które w takim razie było bułgarskie...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob 14:15, 19 Sie 2006
|
|
|
Szmaragdowa Wiedźma
|
|
Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice
|
|
lody różane
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob 14:57, 19 Sie 2006
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Mordasz napisał: |
Procella napisał: |
Mam dziwne wrażenie, że Egri Bikaver to wino węgierskie a nie bułgarskie, ale przepis wygląda nieźle. |
sorry, masz rację... tylko cholera które w takim razie było bułgarskie... |
Sofia?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie 12:17, 20 Sie 2006
|
|
|
Biggus Dickus
|
|
Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań
|
|
najpewniej Sofia... ehhh pamięć już nie ta
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 0:33, 11 Gru 2006
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
To ja reanimuję temat moim ulubionym dodatkiem do chleba:
*cebulę podsmażamy na maśle (musi zmięknąć, ale NIE WOLNO jej przyrumienić!!!)
*jajka na twardo trzemy na grubej tarce (oczywiście po wcześniejszym obraniu ze skorupki )
*zdejmujemy patelnię z cebulą z ognia
*wrzucamy jajka do gorącej cebuli
*dokładnie mieszamy (już nie smażymy!!!), doprawiamy do smaku solą i pieprzem
*nakładamy na kanapki zanim całkiem wystygnie (potem się kruszy)
*świetnie smakuje z keczupem lub plastrami pomidora położonymi na kanapce
Warianty:
*razem z cebulą podsmażamy trochę pokrojonej papryki (najlepiej czerwonej)
*dodajemy sporo posiekanej zieleniny
*jedno i drugie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 17:36, 11 Gru 2006
|
|
|
Ciemność
|
|
Dołączył: 12 Cze 2005
Posty: 484
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: wa-wa
|
|
dla mnie najlepszy jest nieśmiertelny domowy smalec z solą na ciepły chlebek xP
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 18:14, 11 Gru 2006
|
|
|
WIDMO ADMIN
|
|
Dołączył: 22 Sty 2006
Posty: 3317
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Stolpmünde
|
|
muaaaaah! pycha!
a rosół z domowym makaronem.. mniam!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|