Autor |
Wiadomość |
<
Szemrawisko
~
Krótki kurs got(h)owania...
|
|
Wysłany:
Pon 22:50, 09 Cze 2008
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
Tylko omlet na grillu....? Coś by nam chyba nie wyszło.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 23:36, 09 Cze 2008
|
|
|
Plugawy
|
|
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
|
|
Jak mawiała moja nauczycielka od matematyki w podstawówce :
- "Wszystko się da zrobić "
Kiedyś zrobiłem jajecznice na grillu i jakoś wyszła, to omletu nie da się zrobić Pfff.....
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 23:54, 09 Cze 2008
|
|
|
Noc Bezgwiezdna
|
|
Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 651
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
kiedys musze sprobowac cos z tego upiec
moze zaczne od ocznych pralinek ...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 0:21, 10 Cze 2008
|
|
|
Plugawy
|
|
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
|
|
Świetna sprawa. Ja bym zaczął od Thorax cake
Ciekawe czy to była ta specjalność, którą Pascal Brodnicki przygotował dla Francuskiego prezydenta goszczącego w naszym kraju
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 7:18, 10 Cze 2008
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
E tam, on jakieś przepiórki podobno zrobił
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 8:22, 10 Cze 2008
|
|
|
Plugawy
|
|
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
|
|
A czy przypadkiem nie były to dwie kaczki w konserwatywnym sosie ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 9:31, 10 Cze 2008
|
|
|
Zachód Słońca
|
|
Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 234
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Poznań
|
|
Chyba tak ja ostatnio przyrządziłem chińskie danie z makaronu, kurczaka,ryżu i pędów bambusa;] było dość dobre tylko szkoda ze garnek mi sie spalił
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Sob 10:28, 21 Cze 2008
|
|
|
Szarość Wieczorna
|
|
Dołączył: 07 Lut 2008
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ten swąd?
|
|
Robię właśnie grzanki pomysłu Proc (dokładniej, to skwierczą mi w piekarniku), tylko zamiast soli i pieprzu dodałam kostkę bazylii Knorra. Jak zjem, podzielę się wrażeniami. xP
edit: Pyszne, ale straaasznie syte, po jednej grzance miałam już dość. ; P
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Blue dnia Sob 10:49, 21 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 9:58, 09 Lip 2008
|
|
|
Aksamitna Mgiełka
|
|
Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3194
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
|
|
Przepis na sos szpinakowy do spaghetti, bardzo łatwy i pyszny
Składniki:
- ok. 500 g świeżych liści szpinaku
- kilka ząbków czosnku (według upodobania, ja daję cztery-pięć, bo lubię)
- cebula lub dwie (według upodobania)
- 200 g śmietany homo. 18%
- olej/oliwa, pieprz, sól
1. Liście szpinaku opłukać, pozbawić ogonków i porwać na cząstki;
2. Na tłuszczu podsmażyć najpierw czosnek pokrojony na plasterki, gdy się zarumieni - cebulę pokrojoną grubiej lub drobniej (według upodobania);
3. Gdy cebula się zeszkli (po jakichś pięciu minutach) wrzucić szpinak (zmniejsza objętość podczas duszenia, więc można dodawać porcjami, jeśli się nie ma dużego rondelka);
4. Dusić ok 10 min;
5. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, pieprz i sól;
6. Polać spaghetti.
I według mnie cebula ma znaczenie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 11:21, 09 Lip 2008
|
|
|
Szmaragdowa Wiedźma
|
|
Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice
|
|
ja niestety cebuli jeść nie mogę, ale kiedyś z pewnością wypróbuję przepis. BEZ cebuli
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 13:03, 09 Lip 2008
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
A jest wersja bez szpinaku?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 13:26, 09 Lip 2008
|
|
|
Anhedoniac
|
|
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 966
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
brak szpinaku trochę zaprzecza istocie sosu szpinakowego Wydaje mi się, że na przykład drobno podzielone brokuły też mogłyby dać radę do sosu na śmietanie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 20:45, 09 Lip 2008
|
|
|
Aksamitna Mgiełka
|
|
Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3194
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
|
|
A to jest nawet dobra myśl...! Szkoda, że dzisiaj wchłonęliśmy cały zapas brokułów... Byłby jutro obiadek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Śro 21:01, 09 Lip 2008
|
|
|
Szmaragdowa Wiedźma
|
|
Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice
|
|
wczoraj naszła mnie ochota na tartę z fasolką szparagową i kalafiorem. więc pewnie na dniach takową uczynię, wg. przepisu podanego przeze mnie w tym temacie. mam nadzieję, że będzie równie smaczna, jak poprzednia [z brokułami i marchewką].
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 11:36, 11 Sie 2008
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Zaczyna się sezon jabłkowy, więc polecam najprostszą szarlotkę świata:
1. Obieramy duuużo jabłek i trzemy na grubej tarce.
2. Mieszamy dokładnie: szklankę mąki, szklankę grysiku, szklankę cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i, ewentualnie, torebkę cukru waniliowego.
3. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dośc mocno wysmarowanej masłem (to ważne!) wsypujemy mniej więcej 1/3 mieszanki.
4. Nakładamy na to połowę jabłek, można pozypac cynamonem.
5. Pozypujemy kolejną częścią mieszanki, dajemy resztę jabłek.
6. Wysypujemy resztę mieszanki i układamy wiórki wasła (dośc dużo).
5. Do piekarnika na godzinę.
Raczej trzeba dawac masło, nie margarynę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|