Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Szemrawisko   ~   Krótki kurs got(h)owania...
Koval
PostWysłany: Pon 22:50, 09 Cze 2008 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Tylko omlet na grillu....? Coś by nam chyba nie wyszło.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Opus Diabolicum
PostWysłany: Pon 23:36, 09 Cze 2008 
Plugawy
Plugawy

Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


Jak mawiała moja nauczycielka od matematyki w podstawówce :

- "Wszystko się da zrobić "


Kiedyś zrobiłem jajecznice na grillu i jakoś wyszła, to omletu nie da się zrobić Wink Pfff..... Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Langsuyar
PostWysłany: Pon 23:54, 09 Cze 2008 
Noc Bezgwiezdna
Noc Bezgwiezdna

Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 651
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


[link widoczny dla zalogowanych]
kiedys musze sprobowac cos z tego upiec Grey_Light_Colorz_PDT_45
moze zaczne od ocznych pralinek ...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Opus Diabolicum
PostWysłany: Wto 0:21, 10 Cze 2008 
Plugawy
Plugawy

Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


Świetna sprawa. Ja bym zaczął od Thorax cake Smile

Ciekawe czy to była ta specjalność, którą Pascal Brodnicki przygotował dla Francuskiego prezydenta goszczącego w naszym kraju Grey_Light_Colorz_PDT_04


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Koval
PostWysłany: Wto 7:18, 10 Cze 2008 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


E tam, on jakieś przepiórki podobno zrobił Grey_Light_Colorz_PDT_03

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Opus Diabolicum
PostWysłany: Wto 8:22, 10 Cze 2008 
Plugawy
Plugawy

Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


A czy przypadkiem nie były to dwie kaczki w konserwatywnym sosie ? Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Itsuro
PostWysłany: Wto 9:31, 10 Cze 2008 
Zachód Słońca
Zachód Słońca

Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 234
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Poznań


Chyba tak Grey_Light_Colorz_PDT_06 ja ostatnio przyrządziłem chińskie danie z makaronu, kurczaka,ryżu i pędów bambusa;] było dość dobre tylko szkoda ze garnek mi sie spalił Grey_Light_Colorz_PDT_45

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Blue
PostWysłany: Sob 10:28, 21 Cze 2008 
Szarość Wieczorna
Szarość Wieczorna

Dołączył: 07 Lut 2008
Posty: 263
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: ten swąd?


Robię właśnie grzanki pomysłu Proc (dokładniej, to skwierczą mi w piekarniku), tylko zamiast soli i pieprzu dodałam kostkę bazylii Knorra. Jak zjem, podzielę się wrażeniami. xP

edit: Pyszne, ale straaasznie syte, po jednej grzance miałam już dość. ; P


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Blue dnia Sob 10:49, 21 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gothabella
PostWysłany: Śro 9:58, 09 Lip 2008 
Aksamitna Mgiełka
Aksamitna Mgiełka

Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


Przepis na sos szpinakowy do spaghetti, bardzo łatwy i pyszny Smile

Składniki:
- ok. 500 g świeżych liści szpinaku
- kilka ząbków czosnku (według upodobania, ja daję cztery-pięć, bo lubię)
- cebula lub dwie (według upodobania)
- 200 g śmietany homo. 18%
- olej/oliwa, pieprz, sól

1. Liście szpinaku opłukać, pozbawić ogonków i porwać na cząstki;
2. Na tłuszczu podsmażyć najpierw czosnek pokrojony na plasterki, gdy się zarumieni - cebulę pokrojoną grubiej lub drobniej (według upodobania);
3. Gdy cebula się zeszkli (po jakichś pięciu minutach) wrzucić szpinak (zmniejsza objętość podczas duszenia, więc można dodawać porcjami, jeśli się nie ma dużego rondelka);
4. Dusić ok 10 min;
5. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę, pieprz i sól;
6. Polać spaghetti.

I według mnie cebula ma znaczenie.
Cool


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Śro 11:21, 09 Lip 2008 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


ja niestety cebuli jeść nie mogę, ale kiedyś z pewnością wypróbuję przepis. BEZ cebuli Grey_Light_Colorz_PDT_08

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Koval
PostWysłany: Śro 13:03, 09 Lip 2008 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


A jest wersja bez szpinaku?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Exile
PostWysłany: Śro 13:26, 09 Lip 2008 
Anhedoniac
Anhedoniac

Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 966
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


brak szpinaku trochę zaprzecza istocie sosu szpinakowego Grey_Light_Colorz_PDT_08 Wydaje mi się, że na przykład drobno podzielone brokuły też mogłyby dać radę do sosu na śmietanie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gothabella
PostWysłany: Śro 20:45, 09 Lip 2008 
Aksamitna Mgiełka
Aksamitna Mgiełka

Dołączył: 05 Lip 2006
Posty: 3194
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


A to jest nawet dobra myśl...! Szkoda, że dzisiaj wchłonęliśmy cały zapas brokułów... Byłby jutro obiadek. Evil or Very Mad

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Śro 21:01, 09 Lip 2008 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


wczoraj naszła mnie ochota na tartę z fasolką szparagową i kalafiorem. więc pewnie na dniach takową uczynię, wg. przepisu podanego przeze mnie w tym temacie. mam nadzieję, że będzie równie smaczna, jak poprzednia [z brokułami i marchewką].

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pon 11:36, 11 Sie 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Zaczyna się sezon jabłkowy, więc polecam najprostszą szarlotkę świata:

1. Obieramy duuużo jabłek i trzemy na grubej tarce.
2. Mieszamy dokładnie: szklankę mąki, szklankę grysiku, szklankę cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i, ewentualnie, torebkę cukru waniliowego.
3. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dośc mocno wysmarowanej masłem (to ważne!) wsypujemy mniej więcej 1/3 mieszanki.
4. Nakładamy na to połowę jabłek, można pozypac cynamonem.
5. Pozypujemy kolejną częścią mieszanki, dajemy resztę jabłek.
6. Wysypujemy resztę mieszanki i układamy wiórki wasła (dośc dużo).
5. Do piekarnika na godzinę.

Raczej trzeba dawac masło, nie margarynę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 10 z 11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Szemrawisko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach