Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Szemrawisko   ~   Krótki kurs got(h)owania...
lady witch
PostWysłany: Nie 13:41, 24 Lut 2008 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


obiecany przepis na tartę z warzywami:

[proporcje na blaszkę 30x17,5 cm, czyli 6 kawałków]

1. ciasto na spód tarty:
500 g mąki pszennej
250 g masła (zimne i twarde)
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

masło rozdrobnić na jak najmniejsze kawałki, dodać do mąki, wlać wodę, olej, wsypać sól i wyrobić ręką. trzeba zrobić szybko, bo się rozpływa. ciasto po chwili będzie odchodzić łatwo od palców, wtedy uformować kulę i:
1. odstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia. lub:
2. rozłożyć ciasto na od razu na wysmarowanej masłem blaszce [w taki sposób, by warstwa ciasta pokrywała dno oraz boki blaszki, do samego brzegu!] - i wsadzić całości do lodówki, już po 30 minutach będzie zimne.

2. sos wypełniacz:
1/2 szklanki śmietany (18-22%)
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki tartego sera żółtego
3-4 jajka
wszelakie sypkie przyprawy [sól, pieprz, suszone zioła]
ja dodałam jeszcze czosnkowy sos sałatkowy z knorr, w stanie sypkim oczywiście

jajka, śmietanę i mleko dokładnie ze sobą rozmieszać, dodać żółty ser i przyprawy.

3. farsz warzywny:
wybrane różne młode warzywa (marchewka, pietruszka, por, brokuły, kalafior, ziemniaki, chyba można pomyśleć też nad szpinakiem, ody tylko szpinakowa papka była dość dobrze odsączona) oskrobane, umyte i zblanszowane (czyli krótko obgotowane w osolonym wrzątku). do tego warto dodać świeże zioła, nadają się np. tymianek, rozmaryn, cząber, szałwia, koperek, nać pietruszki, estragon, oregano (ale niekoniecznie wszystko na raz!), albo czosnek, konieczne wyciskany tym specjalnym śmiesznym urządzeniem.
warzyw nie może być za dużo, ilość należy dobrać tak, żeby wszystko się zmieściło na blaszce, a sos nie przelał. najlepiej nie przekraczać 2/3 blaszki, bo to wszystko jeszcze urośnie.

4. pieczenie:
rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
rozłożyć ciasto w formie [jeśli nie zostało to zrobione przed włożeniem do lodówki] i nakłuć widelcem. ułożyć warzywa i zioła, zalać sosem jajeczno-śmietanowym. wierzch można dodatkowo posypać startym serem. zapiekać około 35-45 minut.

smacznego!


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez lady witch dnia Czw 17:14, 10 Lip 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
fleur
PostWysłany: Nie 14:29, 24 Lut 2008 
Narzeczona wampira
Narzeczona wampira

Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 31 razy
Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie


mam wrażenie, że jadłam już coś takiego...

za to dzisiaj robię sobie czekoladę meraluny Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
meraluna
PostWysłany: Nie 15:01, 24 Lut 2008 
Atropinowa panienka
Atropinowa panienka

Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 2872
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/toruń


Fleur napisał:

za to dzisiaj robię sobie czekoladę meraluny Grey_Light_Colorz_PDT_03


i w ten właśnie sposób wytruję po kolei pół forum... Evil or Very Mad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pon 11:12, 09 Cze 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


A co powiecie na coś takiego:

Ubijamy pianę z białek, dodajemy dużo startego sera, żółtka, sporo zieleniny, sól i pieprz oczywiście, trochę drobno pokrojonego pora, nakładamy na kromki leciutko posmarowe z obu stron masłem, no i do piekarnika aż do skutku Grey_Light_Colorz_PDT_15 Do tego polecam dobry keczup, względnie sałatkę z pomidora.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Irranea Blathin
PostWysłany: Pon 13:04, 09 Cze 2008 
Driada
Driada

Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1869
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łęczyca/ Łódź


A dobre to jest? bo brzmi całkiem nieźle *idzie zrobić przegląd lodówki*

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pon 13:11, 09 Cze 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Pyszne. Ta masa serowa "puchnie" i wychodzi coś w rodzaju "sufletu na grzance".

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Irranea Blathin
PostWysłany: Pon 14:13, 09 Cze 2008 
Driada
Driada

Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1869
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łęczyca/ Łódź


Zrobiłam sobie to o czym mówiła Proc i musze przyznać, że to pychotka. Tylko ze względu, że nie mam pora w domu, to zastapiłam go odrobiną cebuli. Grey_Light_Colorz_PDT_15

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Pon 18:03, 09 Cze 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


To jest danie, które pozweala na różne kombinacje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Opus Diabolicum
PostWysłany: Pon 21:10, 09 Cze 2008 
Plugawy
Plugawy

Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


Omlety.

Rozrabiamy koncentrat pomidorowy z łyżką stołową bazylii i oregano.
Smażymy omlety.
Smarujemy nimi rozrobiony koncentrat pomidorowy z ziołami, kładziemy kiełbasę pokrojoną w plasterki przykrywamy plastrem sera a na niego natomiast, kładziemy kawałki czerwonej papryki.
Do tego czerwone, pół - słodkie wino

Grey_Light_Colorz_PDT_03

Proste i tanie a pyszne niebywale - smacznego !!! Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Koval
PostWysłany: Pon 21:14, 09 Cze 2008 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


A nie lepiej najpierw położyć kiełbasę żeby się trochę przypiekła, potem resztę i na końcu przykryć serem, który się szybko topi? Grey_Light_Colorz_PDT_02

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Opus Diabolicum
PostWysłany: Pon 21:23, 09 Cze 2008 
Plugawy
Plugawy

Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


Nie, ponieważ lepsze jest surowe mięsko Grey_Light_Colorz_PDT_45

Tak na serio, to zjadłem tak jak podałem w przepisie i było super smaczne.Jak chcesz to sobie przypiekaj kiełbaskę Wink
Poza tym - na omlecie kiełbasa i tak Ci się dobrze nie przypiecze Wink


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Opus Diabolicum dnia Pon 21:24, 09 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Koval
PostWysłany: Pon 22:08, 09 Cze 2008 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Ja od lat robię omlet na kiełbasie i zawsze jest przypieczona. Trzeba umieć Grey_Light_Colorz_PDT_02

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Opus Diabolicum
PostWysłany: Pon 22:15, 09 Cze 2008 
Plugawy
Plugawy

Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


Bo Ty robisz omlety po małopolsku Razz

Poza tym byłem rok w gastronomiku, więc mi tu nie tłumacz Grey_Light_Colorz_PDT_31

Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Koval
PostWysłany: Pon 22:29, 09 Cze 2008 
Mistrz Gry
Mistrz Gry

Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 43 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


Weź grilla na któryś ze zlotów.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Opus Diabolicum
PostWysłany: Pon 22:37, 09 Cze 2008 
Plugawy
Plugawy

Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź


Jeszcze się zdziwisz jak na CP przytaszczę taki złom Laughing

A później będzie można go sprzedać za 5 złotych w punkcie skupu złomu na jakieś winko Laughing


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Opus Diabolicum dnia Pon 22:37, 09 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 9 z 11
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Następny
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Szemrawisko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach