Autor |
Wiadomość |
<
Szemrawisko
~
Krótki kurs got(h)owania...
|
|
Wysłany:
Nie 13:41, 24 Lut 2008
|
|
|
Szmaragdowa Wiedźma
|
|
Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice
|
|
obiecany przepis na tartę z warzywami:
[proporcje na blaszkę 30x17,5 cm, czyli 6 kawałków]
1. ciasto na spód tarty:
500 g mąki pszennej
250 g masła (zimne i twarde)
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
masło rozdrobnić na jak najmniejsze kawałki, dodać do mąki, wlać wodę, olej, wsypać sól i wyrobić ręką. trzeba zrobić szybko, bo się rozpływa. ciasto po chwili będzie odchodzić łatwo od palców, wtedy uformować kulę i:
1. odstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia. lub:
2. rozłożyć ciasto na od razu na wysmarowanej masłem blaszce [w taki sposób, by warstwa ciasta pokrywała dno oraz boki blaszki, do samego brzegu!] - i wsadzić całości do lodówki, już po 30 minutach będzie zimne.
2. sos wypełniacz:
1/2 szklanki śmietany (18-22%)
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki tartego sera żółtego
3-4 jajka
wszelakie sypkie przyprawy [sól, pieprz, suszone zioła]
ja dodałam jeszcze czosnkowy sos sałatkowy z knorr, w stanie sypkim oczywiście
jajka, śmietanę i mleko dokładnie ze sobą rozmieszać, dodać żółty ser i przyprawy.
3. farsz warzywny:
wybrane różne młode warzywa (marchewka, pietruszka, por, brokuły, kalafior, ziemniaki, chyba można pomyśleć też nad szpinakiem, ody tylko szpinakowa papka była dość dobrze odsączona) oskrobane, umyte i zblanszowane (czyli krótko obgotowane w osolonym wrzątku). do tego warto dodać świeże zioła, nadają się np. tymianek, rozmaryn, cząber, szałwia, koperek, nać pietruszki, estragon, oregano (ale niekoniecznie wszystko na raz!), albo czosnek, konieczne wyciskany tym specjalnym śmiesznym urządzeniem.
warzyw nie może być za dużo, ilość należy dobrać tak, żeby wszystko się zmieściło na blaszce, a sos nie przelał. najlepiej nie przekraczać 2/3 blaszki, bo to wszystko jeszcze urośnie.
4. pieczenie:
rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
rozłożyć ciasto w formie [jeśli nie zostało to zrobione przed włożeniem do lodówki] i nakłuć widelcem. ułożyć warzywa i zioła, zalać sosem jajeczno-śmietanowym. wierzch można dodatkowo posypać startym serem. zapiekać około 35-45 minut.
smacznego!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez lady witch dnia Czw 17:14, 10 Lip 2008, w całości zmieniany 2 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie 14:29, 24 Lut 2008
|
|
|
Narzeczona wampira
|
|
Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie
|
|
mam wrażenie, że jadłam już coś takiego...
za to dzisiaj robię sobie czekoladę meraluny
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Nie 15:01, 24 Lut 2008
|
|
|
Atropinowa panienka
|
|
Dołączył: 11 Maj 2006
Posty: 2872
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/toruń
|
|
Fleur napisał: |
za to dzisiaj robię sobie czekoladę meraluny |
i w ten właśnie sposób wytruję po kolei pół forum...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 11:12, 09 Cze 2008
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
A co powiecie na coś takiego:
Ubijamy pianę z białek, dodajemy dużo startego sera, żółtka, sporo zieleniny, sól i pieprz oczywiście, trochę drobno pokrojonego pora, nakładamy na kromki leciutko posmarowe z obu stron masłem, no i do piekarnika aż do skutku Do tego polecam dobry keczup, względnie sałatkę z pomidora.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 13:04, 09 Cze 2008
|
|
|
Driada
|
|
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1869
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łęczyca/ Łódź
|
|
A dobre to jest? bo brzmi całkiem nieźle *idzie zrobić przegląd lodówki*
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 13:11, 09 Cze 2008
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Pyszne. Ta masa serowa "puchnie" i wychodzi coś w rodzaju "sufletu na grzance".
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 14:13, 09 Cze 2008
|
|
|
Driada
|
|
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1869
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łęczyca/ Łódź
|
|
Zrobiłam sobie to o czym mówiła Proc i musze przyznać, że to pychotka. Tylko ze względu, że nie mam pora w domu, to zastapiłam go odrobiną cebuli.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 18:03, 09 Cze 2008
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
To jest danie, które pozweala na różne kombinacje.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 21:10, 09 Cze 2008
|
|
|
Plugawy
|
|
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
|
|
Omlety.
Rozrabiamy koncentrat pomidorowy z łyżką stołową bazylii i oregano.
Smażymy omlety.
Smarujemy nimi rozrobiony koncentrat pomidorowy z ziołami, kładziemy kiełbasę pokrojoną w plasterki przykrywamy plastrem sera a na niego natomiast, kładziemy kawałki czerwonej papryki.
Do tego czerwone, pół - słodkie wino
Proste i tanie a pyszne niebywale - smacznego !!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 21:14, 09 Cze 2008
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
A nie lepiej najpierw położyć kiełbasę żeby się trochę przypiekła, potem resztę i na końcu przykryć serem, który się szybko topi?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 21:23, 09 Cze 2008
|
|
|
Plugawy
|
|
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
|
|
Nie, ponieważ lepsze jest surowe mięsko
Tak na serio, to zjadłem tak jak podałem w przepisie i było super smaczne.Jak chcesz to sobie przypiekaj kiełbaskę
Poza tym - na omlecie kiełbasa i tak Ci się dobrze nie przypiecze
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Opus Diabolicum dnia Pon 21:24, 09 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 22:08, 09 Cze 2008
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
Ja od lat robię omlet na kiełbasie i zawsze jest przypieczona. Trzeba umieć
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 22:15, 09 Cze 2008
|
|
|
Plugawy
|
|
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
|
|
Bo Ty robisz omlety po małopolsku
Poza tym byłem rok w gastronomiku, więc mi tu nie tłumacz
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 22:29, 09 Cze 2008
|
|
|
Mistrz Gry
|
|
Dołączył: 12 Mar 2007
Posty: 4963
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków
|
|
Weź grilla na któryś ze zlotów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 22:37, 09 Cze 2008
|
|
|
Plugawy
|
|
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1385
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź
|
|
Jeszcze się zdziwisz jak na CP przytaszczę taki złom
A później będzie można go sprzedać za 5 złotych w punkcie skupu złomu na jakieś winko
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Opus Diabolicum dnia Pon 22:37, 09 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
|
|
|
|