Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna
Autor Wiadomość
<    Szemrawisko   ~   Goth i %
Piorun
PostWysłany: Czw 0:03, 01 Maj 2008 
Nocny Łowca
Nocny Łowca

Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 1155
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki, niestety...


Moja najnowsze odkrycie - czerwona malaga.

Ciemnoczerwone, słodkie, z bardzo wyraźnym rodzynkowym smakiem. Do tego różne owocowe posmaczki.
Nie ściągające, i mimo że słodkie i ciężkie, nie ma tendencji do zalegania w żołądku jak wina z większą ilością taniny.
Do tego mocarne jest i nawet mała ilość zostawia przyjemny szmerek w głowie - 15 volt naturalnego alkoholu - a to wszystko dzięki rodzynkom Grey_Light_Colorz_PDT_15

Nie wyobrażam sobie wypicia go w większej ilości (można by się zasłodzić), ale tak z pół szklaneczki jako miły deser na zakończenie dnia to po prostu cudo.

Słodkich win zazwyczaj nie toleruje, ale jak widać zawsze warto spróbować czegoś nowego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Antivia
PostWysłany: Pią 16:52, 18 Lip 2008 
Ciemność
Ciemność

Dołączył: 07 Lip 2008
Posty: 461
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica


Ja ogólnie nie przepadam za alkoholem. Mam słabą głowę. Wódki nie lubię, a wszystko przez młodzieńcze odpały, piwo.. zależy jakie, najbardziej lubię swojskie wino:)
Jego nic nie pobije Grey_Light_Colorz_PDT_08 Zwłaszcza roboty mojej babuni Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Langsuyar
PostWysłany: Pią 20:15, 18 Lip 2008 
Noc Bezgwiezdna
Noc Bezgwiezdna

Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 651
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


swojszczyzna najlepsza Grey_Light_Colorz_PDT_15 sam mam nalewkę wiśniową w fazie produkcji, szkoda tylko, że do CP nie zdąży się wyprodukować...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Antivia
PostWysłany: Pią 20:58, 18 Lip 2008 
Ciemność
Ciemność

Dołączył: 07 Lip 2008
Posty: 461
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica


Ja amm w domu ( i poza domem) pełno swojskiego wina Grey_Light_Colorz_PDT_03 babcia robi Grey_Light_Colorz_PDT_03 trochę mi głupio ją prosić o to by dała kilka butelek na CP, bo zaraz będzie, że pijaczka ze mnie Grey_Light_Colorz_PDT_03
A sama popija- oczywiście ma wytłumaczenie hehe Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Langsuyar
PostWysłany: Pią 23:57, 18 Lip 2008 
Noc Bezgwiezdna
Noc Bezgwiezdna

Dołączył: 20 Cze 2007
Posty: 651
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków


no widzisz, z podobnych powodow zajalem sie wlasna produkcja, a za czasow dziadkowych wyrobow nie mialem mozliwosci bo sam wypijal wszystko po dwoch tygodniach od poczatku procesu fermentacji Razz

ps. moze uda Ci sie zabrac chociaz jedna butelke zebysmy mogli sprawdzic "czy aby nie za mdłe" Grey_Light_Colorz_PDT_01


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Langsuyar dnia Pią 23:59, 18 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vere
PostWysłany: Sob 1:10, 19 Lip 2008 
Łowca czarownic
Łowca czarownic

Dołączył: 28 Sie 2005
Posty: 1024
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Sfera Materii Negatywnej


E tam wino.
Bimber trza robić.
Najlepiej na starych PeRLowskich maszynkach z bańki do mleka i starej wężownicy do bojlera Grey_Light_Colorz_PDT_03
Sam mam taki przyrząd w domu nie kosztował wiele a bimber z ziemniaków tudzież gruszek za najprzedniejszy na dzielnicy uchodzi Grey_Light_Colorz_PDT_18

A co do wina polecam porzeczki i czereśnie.
Kolor fajny a i smak całkiem przyzwoity.
Proporcje następujące na 20 litrowy baniak :

1,5 kilo porzeczek
5 kilo czereśni (drylowanych bo pestki tak czereśni jak i wiśni zawierają cyjano-wodór czyli kwas pruski dosyć silną truciznę więc nie polecam fermentacji z pestkami no chyba że ktoś lubi jak go łamie całego rano na następny dzień)
około 4-5 litrów wody
2 kilo cukru
3 gramy drożdży winnych pomieszanych z odżywką
nieco Pektopolu (to taki środek który powoduje klarowanie sie wina, można używac ale nie jest to rzecz niezbędna, postoi winko z dwa tygodnie w dymionie to się samo wyklaruje)

Wiśnie i porzeczki umyć, potem do dymiona wsypać, można jak ktoś ma czas najpierw wrzucić do dużego garnka zalać około litrem wody i odczekać ze dwa trzy dni żeby się przegryzły ale równie dobrze można wszystko od razu do dymiona wrzucić i efekt będzie taki sam.
Oczywiście drożdże winne uprzednio przygotowujemy na jakieś dwa trzy dni zanim owoce i resztę składników do dymiona wrzucimy.
Bo drożdże muszą się rozmnożyć.
Wszystko się fermentuje jakieś 3-4 tygodnie.
Potem odlac do butelek zakorkować i za rok wypić.

Wino przednie.
Przepis mam od członka rodziny Nowickich de Poraj herbu róża czyli jednego z najstarszych rodów szlacheckich Krakowskich.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez vere dnia Sob 1:11, 19 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Sob 1:51, 19 Lip 2008 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


Tak naprawdę to możesz dodawać jeszcze do tego jabłka, agrest i co wlezie. No i po otrzymaniu wina także zwódczyć, dzięki czemu powstaje potężna i słodka nalewka.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Procella
PostWysłany: Sob 9:04, 19 Lip 2008 
La Figlia Della Tempesta
La Figlia Della Tempesta

Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5


Najlepsze wino jest z owoców dzikiej róży. Pyszne jest też z kwiatów mniszka.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vere
PostWysłany: Sob 11:24, 19 Lip 2008 
Łowca czarownic
Łowca czarownic

Dołączył: 28 Sie 2005
Posty: 1024
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Sfera Materii Negatywnej


Mordasz napisał:
Tak naprawdę to możesz dodawać jeszcze do tego jabłka, agrest i co wlezie. No i po otrzymaniu wina także zwódczyć, dzięki czemu powstaje potężna i słodka nalewka.


No właśnie nie.
Bo agrestu nie powinno się mieszać z porzeczką, oba owoce są kwaśne i może wyjść ocet winny zamiast wina.
Tak samo z wódką.
Jak wino ma byc spożyte w miesiąc dwa po zrobieniu to nawet należy wlać wódę żeby lepiej kopało ale jak ma być zakorkowane i lerzakowac w piwnicy to nie polecam dolewania niczego bo można po 3 latach otworzyć butelkę i stwierdzić że się zepsuło.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Antivia
PostWysłany: Sob 11:33, 19 Lip 2008 
Ciemność
Ciemność

Dołączył: 07 Lip 2008
Posty: 461
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Legnica


Jak tu wszyscy się znają na winach Grey_Light_Colorz_PDT_03
Odnośnie bimbru Grey_Light_Colorz_PDT_03 Przypomniały mi się zeszłoroczne wakacje Grey_Light_Colorz_PDT_03
Pojechałam do swojej byłej, zrobiło się ognisko. No i ktoś przyniósł swojski bimber Grey_Light_Colorz_PDT_03 cholernie mocny Grey_Light_Colorz_PDT_03
Najlepsze byłó to, że mieliśmy tylko kartkonik jakiegoś tam soku Grey_Light_Colorz_PDT_03
Jak zaczęliśmy chlać to myślalam, że mi struny wypali Grey_Light_Colorz_PDT_03
Tak się wszyscy nabonzolili Grey_Light_Colorz_PDT_03 Dwa dni chodziłam pijana Grey_Light_Colorz_PDT_03
Najlepsze jest to, że anginy dostałam Grey_Light_Colorz_PDT_03


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Śro 17:33, 20 Sie 2008 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


Kontynuacja małego wątku o whisky między Mua & Hauerem.

hauer napisał:
Mordasz napisał:

Amerykańskim "cosiom" daleko do whisky.


Amerykańskie są lepsze. O wiele.

Ale to kwestia gustu, szkockie po prostu mi nie smakują, poza paroma wyjątkami Grey_Light_Colorz_PDT_09




Bo dobre szkockie kosztują kilkaset zł. Dobre Irlandzkie są ciut tańsze.(Nie pytaj mnie dlaczego, ale jakimś cudem ajrisze potrafią robić też dobrą whisky, która nie osiąga takich cen jak szkockie np Jameson (12-LETNIA 0,7l 157,00zł 5-Letnia 0,7l 75zł) lub Tullamore dew. ( 12-LETNIA 0,7l 122,00zł 5-letnia 0.7l 70zł )


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
lady witch
PostWysłany: Śro 23:12, 20 Sie 2008 
Szmaragdowa Wiedźma
Szmaragdowa Wiedźma

Dołączył: 09 Maj 2006
Posty: 9477
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: rybnik/katowice


po pierwsze i najważniejsze irlandzka to whiskey nie whisky.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mordasz
PostWysłany: Czw 0:51, 21 Sie 2008 
Biggus Dickus
Biggus Dickus

Dołączył: 19 Gru 2005
Posty: 2522
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 4/5
Skąd: Poznań


a amerykańska to stricte burbon, ale jak dla mnie może i być łyski. Razz

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vere
PostWysłany: Czw 2:52, 21 Sie 2008 
Łowca czarownic
Łowca czarownic

Dołączył: 28 Sie 2005
Posty: 1024
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Sfera Materii Negatywnej


Jak zwał tak zwał, grunt że smakuje.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Piorun
PostWysłany: Czw 8:19, 21 Sie 2008 
Nocny Łowca
Nocny Łowca

Dołączył: 20 Sty 2007
Posty: 1155
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 9 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Suwałki, niestety...


Tys prowda.

A tak a'propo produktów whisky-podobnych, próbowaliście może kiedyś naszej Starki?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Strona 13 z 14
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 12, 13, 14  Następny
Forum Gotyk-Forum.pl - Gotyckie forum otwartego myśliciela. Strona Główna  ~  Szemrawisko

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu


 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach