Autor |
Wiadomość |
<
Śmiesznik
~
Gothic Food
|
|
Wysłany:
Pon 11:43, 29 Paź 2007
|
|
|
Consigliori
|
|
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 1790
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Genialne! Tr00 jedzenie!
@ Proc - zamiast dżemu żurawina i wszystko gra. <sialala>
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 12:26, 29 Paź 2007
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Piorun napisał: |
ale takie np podwędzane powidła śliwkowe dobrze się komponują z mięsem |
Tylko kolor mało krwawy.
Goomish, chyba że żurawina
A teraz pora na obiecane "kosteczki zmarłych". Tradycyjnie piecze się je na Dzień Zaduszny w Szwajcarii:
12,5 dag mielonych orzechów laskowych
12,5 dag grubo posiekanych orzechów laskowych
3 jaja
szklanka cukru
szklanka mąki
skórka otarta z cytryny
cynamon
masło ucieramy z cukrem, następbnie dodajemy p jaku, po łyśce mielonych orzechów i mąki oraz cynamon i skórkę. Następnie dokładnie wyrabiamy z posiekanymi orzechami. Grubo wałkujemy, kroimy na kilka części, układamy w formie, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie pieczemy w 160 stopniach na jasnosłoty kolor, kroimu na małe kawałki i jeszcze je raz pieczemy na złotobrązowo.
Przepis pochodzi z książeczki pt. "'Kobiece udka' i inne potrawy o sobliwych nazwach". Inne co bardziej tró potrawy z niej to m.in. "diabelska pokusa", "rozcięty brzuszek", "poczęstunek czarownicy", "zgniły garnek", "ropucha w dziurze", "płonący piorun", "diabeł", "pełnia księżyca", i troszkę mniej tró, ale cudne "złote jajka słońca" i "pijane dziewice". Służę przepisami.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 15:29, 29 Paź 2007
|
|
|
Consigliori
|
|
Dołączył: 04 Lip 2006
Posty: 1790
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
To ja poproszę "kobiece udka" brzmi niezwykle smakowicie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 15:41, 29 Paź 2007
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Naprawdę nie wolisz "rozciętego brzuszka"? Ech, ci faceci...
No niech będzie...
50 dag mielonego mięsa
2 cebule
3 łyżki bułki tartej
5 jaj
pęczek natki pietruszki
pół szklanki ryżu ugotowanego na sypko
sól
pieprz
szklanka olecju
Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać 2/3 mięsa, podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać resztę mięsa, ryż, natkę, przyprawy i 3 jaja, wyrobić. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej, a tuż przed smażeniem w jajku. Smażyć na gorącym tłuszczu i od razu podawać.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 17:15, 29 Paź 2007
|
|
|
Narzeczona wampira
|
|
Dołączył: 25 Lip 2007
Posty: 4778
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 31 razy Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: warmińsko-mazurskie
|
|
U mnie w rodzinie tata to je. Ale nigdy jakoś nie miałam odwagi spróbować, wygląda ohydnie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 17:30, 29 Paź 2007
|
|
|
Nie wiadomo co
|
|
Dołączył: 21 Maj 2007
Posty: 2761
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
Próbował ktoś? Dobre? ;d
MAM OCHOTĘ zrobic.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 18:57, 29 Paź 2007
|
|
|
Czarna Kucharka
|
|
Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 2630
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 28 razy Ostrzeżeń: 1/5
Skąd: Bielsko-Biała
|
|
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Pon 21:48, 29 Paź 2007
|
|
|
Driada
|
|
Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 1869
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łęczyca/ Łódź
|
|
To wygląda ciekawie. Już widzę minę mamy, kiedy podaję kolecję... Jedząc coś takiego chyba bym się udławiła.. ze śmiechu.
EDIT:
Proc, dla mnie brzmi ciekawie 'poczęstunek czarownicy', albo 'pijane dziewice'.
Jest tam jakiś przepis, gdzie nie ma mięsa?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 11:42, 30 Paź 2007
|
|
|
La Figlia Della Tempesta
|
|
Dołączył: 24 Kwi 2006
Posty: 6265
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 10 razy Ostrzeżeń: 0/5
|
|
W "pijanych dziewicach" nie ma, bo to ciasteczka
3 jaja
3 łyżki cukru
3-4 łyżki mąki
oliwa do głębokiego smażenia
szklanka czerwonego wytrawnego wina
pół szklanki cukry
laska cynamonu
2-3 goździki
Utrzeć cukier z żółtkami, wymieszać z pianą z białek i przesianą mąką. Formować łyżką małe kulki i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Wino wlać do rondelka, dodać cukier, cymamon i goździki, podgrzewać, aż powstanie dość gęsty sos (nie gotować). Przed podaniem polać ciasteczka gorącym winem.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
Wysłany:
Wto 12:30, 30 Paź 2007
|
|
|
+NecromanTesss+
|
|
Dołączył: 06 Kwi 2007
Posty: 1751
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 36 razy Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: łódzkie
|
|
Te paluchy są obrzydliwe... Mam wrażenie, że moja znajoma robi coś innego...
Ale w smaku mogą być pyszne, nie jadłam, nie przesądzam...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|